Jan Rosen, Patrol polskich ułanów podczas powstania styczniowego, 1888

22 stycznia 2018

155 lat temu wybuchło powstanie styczniowe

Był to największy polski zryw narodowy w XIX wieku. Rozpoczęcie walki przeciwko Imperium Rosyjskiemu ogłoszono Manifestem 22 stycznia 1863 roku wydanym w Warszawie przez Tymczasowy Rząd Narodowy.

Rota przysięgi, którą składali powstańcy styczniowi:

„Ja N.N. przysięgam Panu Bogu Wszechmogącemu i Matce Jego Najświętszej i wszystkim świętym, że od tej chwili należę do organizacji narodowej i że wszystkie siły moje, mienie i życie gotów jestem poświęcić dla oswobodzenia Ojczyzny. Przysięgam, że zawsze i wszędzie posłusznym będę ślepo i bezwarunkowo rozkazom

Narodowego Centralnego Komitetu, jedynej prawej władzy narodowej i zwierzchnikom przez niego postanowionym. Przysięgam, że będę święcie pełnił powierzane mi obowiązki, że gotów będę na każde zawołanie stanąć na wskazanym mi miejscu z bronią, jaka będzie mi daną, rozpocząć walkę z wrogiem Ojczyzny i aż do ostatniej kropli krwi przelać do Jej oswobodzenia. Przysięgam, że zachowam świętą tajemnicę na wolności jak i w więzieniu, pomimo różnych mąk i katusz. Jeśli bym miał tę przysięgę złamać i stać się zdrajcą ojczyzny, niechaj mnie nie minie zasłużona kara od Boga i od ludzi w życiu doczesnym jak i po śmierci. Tak mi Boże dopomóż i Matka Jego Najświętsza, i wszyscy święci. Amen.”

Białystok - Choroszcz, 22.01.2018

Obchody 155. rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego na wzgórzu zwanym "Szubienicą" na trasie Białystok - Kruszewo.

Msza święta, kwiaty i patriotyczne ognisko - tak mieszkańcy Choroszczy, Białegostoku i okolic oddali hołd bohaterom Powstania Styczniowego.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now